За достојанствену старост

10. Јун 2008.

Аутори: Видак Масловарић и Светислав Јовановић

За достојанствену старостКњига обухвата седамнаест разговора (интервјуа) које је В.Масловарић новинар Радио Београда обавио са проф. др Светиславом Јовановићем на тему СТАРОСТ И СТАРЕЊЕ У ДАНАШЊИМ УСЛОВИМА, у периоду 2004-2007. година у оквиру емисије „Доживети стоту“, која се пуних седам година реализује једанпут недељно, у трајању од једног сата, на Првом програму Радио Београда.

Старост и старење у нашој земљи представљају све значајнију тему и у нашој средини, а и у глобалним оквирима – разлог је једноставан, реч је о све већем броју људи старијих од 65 година. Наша земља је десета у свету по броју старих људи, а има око милион и две стотине хиљада људи старијих од 65. година.

Старост се може дефинисати на различите начине, може јој се прићи са најразличитијих аспеката, али се у сваком случају не може поистоветити са болешћу и немоћи. У емисији Радио Београда „Доживети стоту“ нуде се животне приче, представљају се познати стручњаци и уметници који стварају и у позној доби, али и анонимне ствараоце, људе који се из задовољства баве разноврсним активностима – наравно и спортским.

Један од изузетно драгоцених сарадника емисије „Доживети стоту“ је проф. др Светислав Јовановић. Његово искуство и знање, може се слободно рећи, кроз дуже временско раздобље, дали су својеврстан печат обраћању старим људима, али и свима онима који се њиховим проблемима и потребама баве. Сабирање тих разговора на једном месту, тематски обрађено, створило је могућност сагледавања свих ставова професора Јовановића из визуре психолога у области социјалне заштите, што свакако има шири значај за нашу стручну јавност и третирање старости и старења у нашој земљи.

Повезани чланци