Председница УО Рада Дивац за медије – социјална заштита из професионалног угла

1. септембра 2022.

У медијима се о запосленима у социјалној заштити углавном говори у негативном контексту. Радници Центара представљени су као отимачи деце, као неко ко свој посао обавља непрофесионално, као неко ко доноси одлуке о измештању деце из биолошке породице самовољно, запослени у домовима предстваљени су као злостављачи а о социјалном раду прича се само када се деси неки појединачан (негатвиан) случај.И онда обично креће медијска хајка…

У одбрану свих радника социјалне заштите стала је Рада Дивац, дипломирани специјални педагог, жена која има 30 година радног искуства, емпата, професионалац у свом послу. Рада је директорица Центра за социјални рад Пријепоље и председница УО Асоцијације Центара за социјални рад Србије у чије име је и говорила за медије.

У претходна два дана била је гошћа три различите емисије. Прва емисија После ручка емитована је на ТВ Хепи (снимак емисије) где је гостовала и самохрана мајка петоро малолетне деце. У емисији се највише говорило о хранитељству. Следеће јутро била је гост емисије Ново јутро на ТВ Пинк (снимак емисије) а повод за гостовање био је напад на социјалну радницу у ЦСР Зајечар. Дан након тога била је гост емисије 150 минута на ТВ Прва. У све три емисије говорила је о надлежностима центара за социјални рад и упознала је јавност ста је заправо посао запосленог стручног радника у центру и које процедуре морају бити испоштоване у одређеним поступцима (хранитељство, смештај, насиље, давање мишљења суду у бракоразводним поступцима , услугама на локалу итд). Говорила је о законодавном оквиру, кодексу понашња стручних радника, обавези чувања професионалне тајне, о доброј сарадњи са Министарством за рад запошљавање, борачка и социјална питања и Министарством за бригу о породици, о проблемима у раду због мањка радника, о све учесталијим нападима на запослене, о условима рада…једном речју, говорила је о ономе што годинама тишти скоро све запослене у Центрима а који немају прилике да говоре јавно .

Рада је изразила захвалност сто је имала прилику да говори за медије и позвала их да буду партнери у будућем раду. На питање новинара да ли би могла да прокоментарише дешавања о којима се причало и писало у медијима у претходном периоду, одговорила је да то није могуће јер би тиме угрозила дечија али и људска права што је наишло на одобрење од стране новинара јер евиденто је да се о томе не води превише рачуна. Њено гостовање било је запажено и веома значајно јер је говорила из угла стручног радника Центра са дугогодишњим искуством али и из угла директора Центра и представника Асоцијације свих центара.

Надамо се да ће њено гостовање бар мало бацити светло на рад стручних радника Центара и установа социјалне заштите за смештај и да ћемо имати прилику да представимо њихов рад какав он заиста јесте а не како га медији презентују.

До тада – једно велико ХВАЛА у име твог колектива али и свих стручних радника социјалне заштите.

Мериса Ахметовић, дипл.соц.радник
ЦСР Пријепоље

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
Events for 1 Октобар
Нема догађаја
Events for 2 Октобар
Нема догађаја
Events for 3 Октобар
Нема догађаја
Events for 4 Октобар
Нема догађаја
Events for 5 Октобар
Нема догађаја
Events for 6 Октобар
Нема догађаја
Events for 7 Октобар
Нема догађаја
Events for 8 Октобар
Нема догађаја
Events for 9 Октобар
Нема догађаја
Events for 10 Октобар
Нема догађаја
Events for 11 Октобар
Нема догађаја
Events for 12 Октобар
Нема догађаја
Events for 13 Октобар
Нема догађаја
Events for 14 Октобар
Нема догађаја
Events for 15 Октобар
Нема догађаја
Events for 16 Октобар
Нема догађаја
Events for 17 Октобар
Нема догађаја
Events for 18 Октобар
Нема догађаја
Events for 19 Октобар
Нема догађаја
Events for 20 Октобар
Нема догађаја
Events for 21 Октобар
Нема догађаја
Events for 22 Октобар
Нема догађаја
Events for 23 Октобар
Нема догађаја
Events for 24 Октобар
Нема догађаја
Events for 25 Октобар
Нема догађаја
Events for 26 Октобар
Нема догађаја
Events for 27 Октобар
Нема догађаја
Events for 28 Октобар
Нема догађаја
Events for 29 Октобар
Нема догађаја
Events for 30 Октобар
Нема догађаја
Events for 31 Октобар
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу....

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица...

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом...

Како добити помоћ у кући?

Потребно је...

member of ESN