Председница УО Рада Дивац за медије – социјална заштита из професионалног угла

1. Септембар 2022.

У медијима се о запосленима у социјалној заштити углавном говори у негативном контексту. Радници Центара представљени су као отимачи деце, као неко ко свој посао обавља непрофесионално, као неко ко доноси одлуке о измештању деце из биолошке породице самовољно, запослени у домовима предстваљени су као злостављачи а о социјалном раду прича се само када се деси неки појединачан (негатвиан) случај.И онда обично креће медијска хајка…

У одбрану свих радника социјалне заштите стала је Рада Дивац, дипломирани специјални педагог, жена која има 30 година радног искуства, емпата, професионалац у свом послу. Рада је директорица Центра за социјални рад Пријепоље и председница УО Асоцијације Центара за социјални рад Србије у чије име је и говорила за медије.

У претходна два дана била је гошћа три различите емисије. Прва емисија После ручка емитована је на ТВ Хепи (снимак емисије) где је гостовала и самохрана мајка петоро малолетне деце. У емисији се највише говорило о хранитељству. Следеће јутро била је гост емисије Ново јутро на ТВ Пинк (снимак емисије) а повод за гостовање био је напад на социјалну радницу у ЦСР Зајечар. Дан након тога била је гост емисије 150 минута на ТВ Прва. У све три емисије говорила је о надлежностима центара за социјални рад и упознала је јавност ста је заправо посао запосленог стручног радника у центру и које процедуре морају бити испоштоване у одређеним поступцима (хранитељство, смештај, насиље, давање мишљења суду у бракоразводним поступцима , услугама на локалу итд). Говорила је о законодавном оквиру, кодексу понашња стручних радника, обавези чувања професионалне тајне, о доброј сарадњи са Министарством за рад запошљавање, борачка и социјална питања и Министарством за бригу о породици, о проблемима у раду због мањка радника, о све учесталијим нападима на запослене, о условима рада…једном речју, говорила је о ономе што годинама тишти скоро све запослене у Центрима а који немају прилике да говоре јавно .

Рада је изразила захвалност сто је имала прилику да говори за медије и позвала их да буду партнери у будућем раду. На питање новинара да ли би могла да прокоментарише дешавања о којима се причало и писало у медијима у претходном периоду, одговорила је да то није могуће јер би тиме угрозила дечија али и људска права што је наишло на одобрење од стране новинара јер евиденто је да се о томе не води превише рачуна. Њено гостовање било је запажено и веома значајно јер је говорила из угла стручног радника Центра са дугогодишњим искуством али и из угла директора Центра и представника Асоцијације свих центара.

Надамо се да ће њено гостовање бар мало бацити светло на рад стручних радника Центара и установа социјалне заштите за смештај и да ћемо имати прилику да представимо њихов рад какав он заиста јесте а не како га медији презентују.

До тада – једно велико ХВАЛА у име твог колектива али и свих стручних радника социјалне заштите.

Мериса Ахметовић, дипл.соц.радник
ЦСР Пријепоље

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

Фебруар 2024

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
1
2
3
Events for 1 Фебруар
Нема догађаја
Events for 2 Фебруар
Нема догађаја
Events for 3 Фебруар
Нема догађаја
Events for 4 Фебруар
Нема догађаја
Events for 5 Фебруар
Нема догађаја
Events for 6 Фебруар
Нема догађаја
Events for 7 Фебруар
Нема догађаја
Events for 8 Фебруар
Нема догађаја
Events for 9 Фебруар
Нема догађаја
Events for 10 Фебруар
Нема догађаја
Events for 11 Фебруар
Нема догађаја
Events for 12 Фебруар
Нема догађаја
Events for 13 Фебруар
Нема догађаја
Events for 14 Фебруар
Нема догађаја
Events for 15 Фебруар
Нема догађаја
Events for 16 Фебруар
Нема догађаја
Events for 17 Фебруар
Нема догађаја
Events for 18 Фебруар
Нема догађаја
Events for 19 Фебруар
Нема догађаја
Events for 20 Фебруар
Нема догађаја
Events for 21 Фебруар
Нема догађаја
Events for 22 Фебруар
Нема догађаја
Events for 23 Фебруар
Нема догађаја
Events for 24 Фебруар
Нема догађаја
Events for 25 Фебруар
Нема догађаја
Events for 26 Фебруар
Нема догађаја
Events for 27 Фебруар
Нема догађаја
Events for 28 Фебруар
Нема догађаја
Events for 29 Фебруар
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.

member of ESN