Међународни дан социјалног рада

19. Март 2024.

На данашњи дан прослављамо вредности социјалног рада: социјалну правду, једнакост, солидарност, правичност, поштовање различитости, веру у снаге сваког човека, поверење у промену.

Поштујућу овогодишњи слоган међународног дана социјаног рада „Buen Vivir (прим.прев.добар, миран живот) – заједничка будућност за трансформативне промене“ истичемо значај успостављања таквих заједница које ће бити подстицајне за благостање свих појединаца, у којима ће моћи слободно и достојанствено да живе, у свом пуном капацитету. Проводећи време у заједници, тамо где живе грађани и грађанке од којих свако може у неком тренутку постати корисник или клијент, социјални радници имају могућност да реагују правовремено, да успостављају добре релације са сарадничким институцијама, да осете потребе заједнице и организју њене снаге за помоћ појединцима и породицама којима је та подршка неопходна.

Овај дан је и прилика да укажемо на тежак положај који данас имају социјални радници: недостатак одговарајућих услова рада, обим посла који је некада немогуће савладати, нормативи који захтевају преиспитивање, недовољно развијени ресурси у заједници и недостајуће услуге, а најзначајније недостатак поврења грађана и грађанки у институције у којима они раде, док је угрожавање њихове безбедности присутно скоро сваког дана. Решавање ових проблема захтева хитно преиспитивање и реакцију свих актера.

Шта можемо да учинимо да социјалном раднику вратимо достојанство?

Морамо да се ојачамо знањем и самопоуздањем. Да чврсто станемо иза својих одлука. Да са грађанима будемо партнери у трагању за вредностима које смо негде, успут изгубили. И да поред лавине негативних емоција једне групе људи, стојимо усправно не губећи веру у позитивну промену заједнице.

Свим социјалним радницима, бившим, активним и онима који се тек припремају за обављање овог одговорног посла, честитамо њихов дан и желимо да никада не забораве због чега су пожелели да се баве овом професијом.

Комора социјалне заштите

Удружење стручних радника социјалне заштите Србије

Асоцијација центара за социјални рад

Удружење послодаваца установа социјалне заштите Републике Србије

Удружење послодаваца послодаваца установа социјалне заштите Војводине

Удружење правника у социјалној заштити „Аргумент“

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Events for 1 Јул
Нема догађаја
Events for 2 Јул
Нема догађаја
Events for 3 Јул
Нема догађаја
Events for 4 Јул
Нема догађаја
Events for 5 Јул
Нема догађаја
Events for 6 Јул
Нема догађаја
Events for 7 Јул
Нема догађаја
Events for 8 Јул
Нема догађаја
Events for 9 Јул
Нема догађаја
Events for 10 Јул
Нема догађаја
Events for 11 Јул
Нема догађаја
Events for 12 Јул
Нема догађаја
Events for 13 Јул
Нема догађаја
Events for 14 Јул
Нема догађаја
Events for 15 Јул
Нема догађаја
Events for 16 Јул
Нема догађаја
Events for 17 Јул
Нема догађаја
Events for 18 Јул
Нема догађаја
Events for 19 Јул
Нема догађаја
Events for 20 Јул
Нема догађаја
Events for 21 Јул
Нема догађаја
Events for 22 Јул
Нема догађаја
Events for 23 Јул
Нема догађаја
Events for 24 Јул
Нема догађаја
Events for 25 Јул
Нема догађаја
Events for 26 Јул
Нема догађаја
Events for 27 Јул
Нема догађаја
Events for 28 Јул
Нема догађаја
Events for 29 Јул
Нема догађаја
Events for 30 Јул
Нема догађаја
Events for 31 Јул
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.

member of ESN