Инструкција МИНБПД о поступању у вези са реализовањем медијских активности

25. новембра 2022.

Дана 23.11.2022.године у кабинету министарке за бригу о породици и демографију, Дарије Кисић, одржан је састанак са представницима струковних удружења социјалне заштите и то:

Радом Дивац, Силвијом Алавањом и Сандром Николенџић испред Асоцијације центара за социјални рад, Владимиром Антићем, испред Удружења правника социјалне заштите „Аргумент“ и Живорадом Гајићем испред Удружења стручних радника социјалне заштите.

Иницијално, тема састанка је била Инструкција МИНБПД о поступању у вези са реализовањем медијских активности од 07.11.2022.године.

У оквиру наведене теме, представници струковних удружења су указали на потребу благовременог реаговања у инцидентним ситуацијама и заједнички су тражени модалитети који би задовољили право јавности да зна, уважавајући поверљив карактер породичноправних поступака и података о личности појединачних актера.

Неизоставна тема о којој је разговарано је проблем недостатка кадрова, опште стање у систему социјалне заштите и услови рада запослених.

Министарка Кисић и чланови њеног кабинета, државна секретарка Стана Божовић, помоћница министра Јасмина Пекмезовић, као и начелник Вукота Влаховић, показали су висок степен разумевања за кандидоване теме, али и спремност да се заједничким активностима започне са решавањем проблема на које је указано.

Састанку су присуствовале и представнице Пресс службе МИНБПД, Тијана и Соња, а из оправданих разлога овога пута је изостала Сандра Перић, директорка Коморе СЗ.

Као закључци са састанка могу се издвојити:

  • потреба развијања вештина иступања у медијима руководиоца Центара за социјални рад кроз обуке које ће у наредном периоду организовати МИНБПД,
  • потреба израде мапе медијског деловања,
  • потреба брзог реаговања приликом инцидентних ситуација и добијање сагласности Центара од стране МИНБПД за иступање у медијима одмах или најдаље у року од неколико сати, како би јавност добила благовремену и тачну информацију.

Такође, констатована је инокосност иступања представника струковних удружења у медијима (без тражења претходне сагласности).

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
Events for 1 Новембар
Нема догађаја
Events for 2 Новембар
Нема догађаја
Events for 3 Новембар
Нема догађаја
Events for 4 Новембар
Нема догађаја
Events for 5 Новембар
Нема догађаја
Events for 6 Новембар
Нема догађаја
Events for 7 Новембар
Нема догађаја
Events for 8 Новембар
Нема догађаја
Events for 9 Новембар
Нема догађаја
Events for 10 Новембар
Нема догађаја
Events for 11 Новембар
Нема догађаја
Events for 12 Новембар
Нема догађаја
Events for 13 Новембар
Нема догађаја
Events for 14 Новембар
Нема догађаја
Events for 15 Новембар
Нема догађаја
Events for 16 Новембар
Нема догађаја
Events for 17 Новембар
Нема догађаја
Events for 18 Новембар
Нема догађаја
Events for 19 Новембар
Нема догађаја
Events for 20 Новембар
Нема догађаја
Events for 21 Новембар
Нема догађаја
Events for 22 Новембар
Нема догађаја
Events for 23 Новембар
Нема догађаја
Events for 24 Новембар
Нема догађаја
Events for 25 Новембар
Нема догађаја
Events for 26 Новембар
Нема догађаја
Events for 27 Новембар
Нема догађаја
Events for 28 Новембар
Нема догађаја
Events for 29 Новембар
Нема догађаја
Events for 30 Новембар
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.

member of ESN