Актуелни пораст породичног насиља у Србији

6. Јун 2022.

Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић упутио је позив председници Асосијације Центара за социјални рад Ради Дивац позив на састанак на тему “Актуелни пораст породичног насиља у Србији” који је одржан 02. јуна 2022. године у Палати Србија.

Састанку су присуствовали министар Радомир Дмитровић, државна секретарка Милка Миловановић Минић, председница Управног одбора Асоцијације Центара и директорка Центра за социјални рад у Пријепољу Рада Дивац, заменица председника Управног одбора из Старе Пазове Дајана Костић, директорка Центра за социјални рад у Чачку Бранимирка Радосавчевић, чланица Управног одбора и директорка Коморе социјалне заштите Србије Сандра Перић, секретар Асоцијације из Старе Пазове Оливер Ристић, начелик одељења за управне и наџорне послове у области социјалне и породичне заштите у министарству за рад, запошљавање, борачка И социјална питања Вукота Влаховић И самостална саветница у Министарству за бригу о породици и демографију Весна Текић.

На састанку се говорило о порасту броја насиља у породици као И проблемима са којима се сусрећу Центри за социјални рад нарочито када говоримо о медијском пририску на рад ових установа. Стручни радници углавном су приказани у негативном светлу као неко ко није добро одрадио свој посао али се касније кроз ревизију испостави да су оптужбе биле неосноване. Државна секретарка Милка Миловановић Минић навела је између осталог да је у току припрема за израду Правилника о организацији, нормативима И стандардима рада Центара за социјални рад И тим поводом позвала је све запослене у Центрима да сугеришу измене истог.

Рада Дивац говорила је о медијском притиску на социјалне раднике и о њиховој немогућности да се бране. Говорила је о недостатку стручних радника у Центрима јер 1 600 запослених социјални радника ради са 800 000 корисника као И о тешким условима рада, нарчито за време пандемије корона висуса.Истакла је да Закон о спречавању породичног насиља из 2016. године није до краја прецизирао питање надлежности тимова који излазе на терен приликом породичног насиља што представља још једну тешкоћу за Центре за социјални рад.

Повезани чланци

Мере превенције против вируса Ковид-19

Календар

Јун 2024

ПОН
УТО
СРЕ
ЧЕТ
ПЕТ
СУБ
НЕД
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
Events for 1 Јун
Нема догађаја
Events for 2 Јун
Нема догађаја
Events for 3 Јун
Нема догађаја
Events for 4 Јун
Нема догађаја
Events for 5 Јун
Нема догађаја
Events for 6 Јун
Нема догађаја
Events for 7 Јун
Нема догађаја
Events for 8 Јун
Нема догађаја
Events for 9 Јун
Нема догађаја
Events for 10 Јун
Нема догађаја
Events for 11 Јун
Нема догађаја
Events for 12 Јун
Нема догађаја
Events for 13 Јун
Нема догађаја
Events for 14 Јун
Нема догађаја
Events for 15 Јун
Нема догађаја
Events for 16 Јун
Нема догађаја
Events for 17 Јун
Нема догађаја
Events for 18 Јун
Нема догађаја
Events for 19 Јун
Нема догађаја
Events for 20 Јун
Нема догађаја
Events for 21 Јун
Нема догађаја
Events for 22 Јун
Нема догађаја
Events for 23 Јун
Нема догађаја
Events for 24 Јун
Нема догађаја
Events for 25 Јун
Нема догађаја
Events for 26 Јун
Нема догађаја
Events for 27 Јун
Нема догађаја
Events for 28 Јун
Нема догађаја
Events for 29 Јун
Нема догађаја
Events for 30 Јун
Нема догађаја

Најчешћа питања

Ко има права на социјалну помоћ?

Право на новчану социјалну помоћ припада појединцу, односно породици, који својим радом, приходима од имовине или из других извора остварују приход мањи од износа новчане социјалне помоћи утврђеног законом.

Како остварити права на туђу негу и помоћ?

Право на додатак за помоћ и негу другог лица има лице коме је због телесног или сензорног оштећења, интелектуалних потешкоћа или промена у здравственом стању неопходна помоћ и нега другог лица да би задовољило своје основне животне потребе. Преко центра за социјални рад право остварују деца, одрасла и остарела лица која нису остварила пензиона примања и инострани пензионери.

Како постати хранитељска породица?

Поступак почиње подношењем захтева у центру за социјални рад. Потребно је проћи обуку за хранитеље након чега се стиче подобност за бављење хранитељством.

Шта је потребно за смештај у дому?

Потребно је прикупити документацију за смештај у дом и поднети захтев за смештај у центру за социјални рад. Захтев се подноси у месно надлежном центру (надлежност се одређује по адреси из личне карте), а смештај се може остварити у било којој установи за смештај у Републици Србији.

Како добити помоћ у кући?

Потребно је, у центру за социјални рад, поднети захтев за утврђивање права на помоћ у кући.

member of ESN